Upeč si žitný vláčný kváskový chleba

 *****Žitná mouka, žitný kvásek, voda, sůl, semínka*****

Tak je to jednoduché :)

A kváskové pečivo má hodně blahodárných účinků:

  • » je stravitelnější díky dlouhé fermentaci
    » výživnější díky celozrnné mouce
    » déle zasytí
    » vydrží týden i déle a nezplesniví

Chceš se naučit péct, ale zdá se ti to moc složité? Máš obavy, že ti kvásek (zase) nepřežije? Máš málo času? Nemáš hnětač ani pekárnu?

Společně tyto obavy rozpustíme! K upečení skvělého žitného chleba nepotřebuješ robota ani speciální troubu nebo pekárnu, nemusíš mít vypracovaný biceps, ani není třeba zůstavat o víkendu doma a pozorovat narůstající kvásek ;)

Stačí ti obyčejná trouba, vařečka a forma na chleba. 

Naučíš se:

  • » krmit a udržovat žitný kvásek
    » zadělat těsto na zdravý a vydatný chleba z bio mouky
    » rozdíly v moukách a jaký typ mouky je nejlepší
    » jak do těsta přidávat semínka, ořechy a koření
    » upéct chleba v klasické troubě
    » jak chleba skladovat
    » jak oživit ztvrdlý bochník
    » jakých se vyvarovat chyb

Upečeš si: celožitný nebo pšenično-žitný chlebík se semínky nebo bez

Odneseš si:

  • » tebou zadělané těsto na chleba, které si doma upečeš
    » tvůj upečený chleba
    » skleničku s žitným a pšeničným kváskem
    » podrobný manuál s recepty na další dobroty - bagety, foccacia a housky
    » recept na bezlepkový pohankový chléb, který nakyne i bez kvásku, droždí či jiného kypřidla
    » dobrou náladu :)

Pokud nemáš formu na chleba, můžu ti objednat mou oblíbenou s keramickým povrchem.

Přines si:

  • » zástěru
    » skleničku na kvásek (pokud nemáš, napiš mi a zajistím)
    » nádobu s víkem na těsto
    » třeba něco na zub pro společné sdílení 

Jak to bude probíhat?

Sejdeme se u mě doma v komorním počtu a nejdříve dáme péct chleba, který připravím den předem. Mezitím si přičichneme ke kvásku, povíme si o moukách a zaděláme těsto na chlebík, který si pak upečete doma. Dáme si chleba třeba s kozím sýrem s rajčátky nebo máslem a pažitkou.

Jak jsem se k pečení dostala?

Pekla jsem už občas dřív, ale pak přišlo mateřství a nebylo na něj tolik času. Po několikaleté pauze nastala doma karantén a já začla péct pro hladové sousedy :)

Chleba peču už přes 2 roky alespoň jednou týdně pro mou rodinu a přátele, kteří si jej moc oblíbili. Maja mi napsala, že je mega hustě luxusní, což mě samozřejmě moc potěšilo. Vojta říká, že je vláčný a sytý, kámoška Verča zkoušela různé žitňáky, ale tento je její nejoblíbenější.

Těším se!

Radka