Upeč si žitný vláčný kváskový chleba
*****Žitná mouka, žitný kvásek, voda, sůl, semínka*****
Tak je to jednoduché :)
A kváskové pečivo má hodně blahodárných účinků:
- » je stravitelnější díky dlouhé fermentaci
» výživnější díky celozrnné mouce
» déle zasytí
» vydrží týden i déle a nezplesniví
Chceš se naučit péct, ale zdá se ti to moc složité? Máš obavy, že ti kvásek (zase) nepřežije? Máš málo času? Nemáš hnětač ani pekárnu?
Společně tyto obavy rozpustíme! K upečení skvělého žitného chleba nepotřebuješ robota ani speciální troubu nebo pekárnu, nemusíš mít vypracovaný biceps, ani není třeba zůstavat o víkendu doma a pozorovat narůstající kvásek ;)
Stačí ti obyčejná trouba, vařečka a forma na chleba.
Naučíš se:
- » krmit a udržovat žitný kvásek
» zadělat těsto na zdravý a vydatný chleba z bio mouky
» rozdíly v moukách a jaký typ mouky je nejlepší
» jak do těsta přidávat semínka, ořechy a koření
» upéct chleba v klasické troubě
» jak chleba skladovat
» jak oživit ztvrdlý bochník
» jakých se vyvarovat chyb
Upečeš si: celožitný nebo pšenično-žitný chlebík se semínky nebo bez
Odneseš si:
- » tebou zadělané těsto na chleba, které si doma upečeš
» tvůj upečený chleba
» skleničku s žitným a pšeničným kváskem
» podrobný manuál s recepty na další dobroty - bagety, foccacia a housky
» recept na bezlepkový pohankový chléb, který nakyne i bez kvásku, droždí či jiného kypřidla
» dobrou náladu :)
Pokud nemáš formu na chleba, můžu ti objednat mou oblíbenou s keramickým povrchem.
Přines si:
- » zástěru
» skleničku na kvásek (pokud nemáš, napiš mi a zajistím)
» nádobu s víkem na těsto
» třeba něco na zub pro společné sdílení
Jak to bude probíhat?
Sejdeme se u mě doma v komorním počtu a nejdříve dáme péct chleba, který připravím den předem. Mezitím si přičichneme ke kvásku, povíme si o moukách a zaděláme těsto na chlebík, který si pak upečete doma. Dáme si chleba třeba s kozím sýrem s rajčátky nebo máslem a pažitkou.
Jak jsem se k pečení dostala?
Pekla jsem už občas dřív, ale pak přišlo mateřství a nebylo na něj tolik času. Po několikaleté pauze nastala doma karantén a já začla péct pro hladové sousedy :)
Chleba peču už přes 2 roky alespoň jednou týdně pro mou rodinu a přátele, kteří si jej moc oblíbili. Maja mi napsala, že je mega hustě luxusní, což mě samozřejmě moc potěšilo. Vojta říká, že je vláčný a sytý, kámoška Verča zkoušela různé žitňáky, ale tento je její nejoblíbenější.
Těším se!
Radka